Gezond verstand #8: Free Harry!

Er leeft een oermens in elk van ons. Zijn naam is Harry. Een harige holbewoner van een miljoen jaar oud, met een speer en een broek van dierenhuid. Soms is Harry blij. Wanneer je de Provençaalse kruiden over de gloeiende kolen van de barbecue strooit, bijvoorbeeld, en zo de buurt doet watertanden. Het hele gezin gezellig rond de tafel op het terras. Ze lachen en praten, eten hun buikjes rond. Meer heeft Harry niet nodig om gelukkig te zijn.

Harry wordt ook gelukkig van een lekker warm bad, van rollebollen in het gras, van slapen, jagen, vrijen. Dingen die niks kosten. Maar de grote bedrijven hebben Harry wijsgemaakt dat dingen die niks kosten ook geen waarde hebben. Dat hij op moet kijken naar mensen met macht, geld en volgers, dat zij pas écht gelukkig zijn. En dat hij vanalles moet kopen, om aan dat ideaalbeeld te beantwoorden. Een betere barbecue, een groter huis en een kar onder zijn kont. Zo wordt Harry, de oermens in elk van ons, in zijn kooi gejaagd. Ksssssssshhhh!  Zweep er op! Harry is nu verslaafd aan iets dat hij eigenlijk niet eens wil. Angstig denkt hij: 'Hier klopt iets niet! Ik zit verdomme in een stinkend kot van twee-op-drie!' Maar zijn verweer wordt snel in de kiem gesmoord: hij heeft het recht niet om ongelukkig te zijn! Hij leeft in een democratisch land waar geen oorlog woedt, met álle kansen op geluk. Hoe kun je daar nu niet blij van worden? Ondankbare Harry!  

Verwoed koopt Harry nu alles wat hem weer gelukkig belooft te maken. Maar toch kwijnt hij verder weg in zijn kooi. Heel af en toe komt hij er nog eens uit, zoals op de barbecue. Dan denkt Harry opgewonden: 'Kom, trek dat T-shirt uit en laat je brede, harige borst zien! Je hebt dat pintje wel verdiend. Een mammoet leg je niet elke dag neer!' Dan is Harry blij. Dan beseft hij plots weer waar het leven echt om draait. Tot hij - Ksssssssshhhh! - weer zijn kooi in wordt gejaagd. 

Harry ijsbeert godgansedagen zijn kooi rond. Maar het goeie is: hij is niet dood. We kunnen hem helpen, hem bevrijden. Door hem elke dag te vragen waar hij gelukkig van wordt. En dat ook te doen. Weg te zinken in een warm bad, te rollebollen in het gras, te slapen, jagen, vrijen. 

Free Harry!!! Zweep hem uit zijn kooi! Het leven tegemoet. 

 Ksssssssshhhh!


Woorden liegen niet

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x