Gezond verstand #4: Fuck de eerste rij

Sluit je ogen en beeld je een scène in uit Braveheart, waarbij twee legers op het punt staan om elkaar de kop in te hakken. Zie je de woeste barbaren op de eerste rij? Stel dat je soldaat was in dat leger en mocht kiezen. Op de hoeveelste rij zou jij gaan staan? 

Ik ben al vaak de zot op de eerste rij geweest. Wat vaststaat, is dat je dan slaag krijgt. Dikke, vette mot.   

Een avond begin jaren '90. In de tent in Heist speelt Clouseau. Ik ben twaalf en trek er heen met mijn broer en wat vrienden. We vinden een plek, ergens in het midden. Van onze bende bevind ik me op de eerste rij, omdat mijn vrienden groter zijn en ik anders niks van het optreden zie. Niet dat het veel uitmaakt. Voor mij staat een boomlange kerel die weigert een stap opzij te zetten. De band begint te spelen. Kolkende sfeer, tieneridolen op het hoogtepunt van hun populariteit. In een golfbeweging die ik onmogelijk kan tegenhouden, word ik voortdurend tegen die kerel vóór me aangedrukt. Na een paar keer draait hij zich om en briest: 'Stop daarmee!' Ik roep terug dat ik zélf word geduwd.Het gebeurt opnieuw. Ik word hard tegen dezelfde kerel gekwakt. Weer draait hij zich om en geeft me een snoeiharde stomp in mijn maag. Ik klap dubbel dicht en hap naar adem. Niemand heeft iets in de gaten. De muziek speelt door. Meisjes gillen. 

Fuck de eerste rij. Fuck die gast. Als je dit leest en jij bént die gast: fuck you (x1000)!!  

De échte zotten nemen bewust plaats op rij één. Zo'n zot ben ik óók al geweest. 1996. Onze klas van laatstejaars beslist om een wiskundeproef uit protest niet af te leggen. Op de speelplaats is iedereen het roerend eens. Doen we niet. Als in: NIET. Ik word naar voren geschoven (de eerste rij, jawel) om het aan de leraar mee te delen: 'Meneer Schacht,' zeg ik even later, 'wij hebben in groep besloten dat wij de proef vandaag niet afleggen!' Onder druk van de heer Schacht capituleert echter mijn achterban. Zonder verder verzet nemen ze pen en papier ter hand en beginnen ze met schrijven. Ik weiger en krijg nul. 

Pietje in zijn pietje gezet. 

Fuck de eerste rij. 

De enige troost die je jezelf dan nog aanpraat, is dat je tenminste bent blijven staan. 


 

 Al Pacino in Scent of a Woman: 'When the shit hits the fan, some guys run and some guys stay.' Akkoord. Maar hij zegt niet: 'De mannen die blijven staan, zijn slimmer en raken verder in het leven.' 

Nope

Een paar dagen geleden ontving ik een mailtje van Inge Roosen-Moyens van Standaard Boekhandel Leuven. Ze schreef dat een vriend haar ooit had gezegd: 'Als je in de voorlinie staat, krijg je vaak de wind van voren. Maar blijf zo verder doen!' 

Och wat. Misschien heeft die gek wel gelijk. Hoe kweek je anders een dik vel? Ga dus gerust op de eerste rij staan. Wees een dappere soldaat in jouw eigen kleine oorlog. Maar kijk zowel vooruit als achterom. Op je hoede voor de vuist van je tegenstander, bewust van de schrik in zij die je volgen.  

Geniet van de pijn. Koester je littekens.


Woorden liegen niet

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x