Gezond verstand #15: Een job, een auto én een rekening

Geschreven door Marina Decoster

Mijn moeder werd geboren in 1931 is al meer dan twintig jaar geleden overleden. Opgegroeid tijdens de oorlogsjaren en nadien jong gehuwd, had zij zo haar rugzak mee. Haar leven stond in het teken van de drie K's: Kerk, Kinderen en Keuken. Het was dan ook vanzelfsprekend dat een vrouw geen beroep had, waarom was dit ook nodig? Eens je kinderen had, bleef je thuis en zorgde je voor het huishouden. Het was heel gewoon dat wij, wanneer we onder de middag naar huis kwamen, konden genieten van een warme maaltijd. Nu vraag ik het me soms af hoe ze het klaarspeelde, zonder wasmachine, droogkast, vaatwas, microgolf... En toch durfde ze niet klagen, het was gewoon zo. 


Thuis was het meestal de man die alles besliste. Vrouwen waren volgzaam en afhankelijk. Als meisje kreeg ik dan ook de gouden raad van mijn moeder mee: wat er ook gebeurt in je leven, zorg dat je een beroep hebt, je met de wagen kan rijden en een eigen rekening hebt. Je moet op elk moment in je leven op je eigen benen kunnen staan.

Mijn moeder steunde mij voor de volle 100% toen ik de studies voor verpleegster wilde starten. Toen ik achttien werd, dwong ze mij achter het stuur, willen of niet. Een eigen rekening :-) ik heb ze nog altijd. Mijn moeder heeft het me zo hard ingeprent dat ik mij vaak afvroeg waarom dan precies? Om op eigen benen te staan of om je vrijheid te behouden? 

Vandaag heb ik twee dochters en raar maar waar, ik geef hen dezelfde raad. Zorg dat je van niemand afhankelijk bent, laat je nooit influisteren dat je als vrouw bepaalde dingen niet kan of niet mag. ‘Wat bedoel je, mama?’ vragen ze dan. ‘Zorg dat je een diploma haalt, met de wagen kan rijden en een eigen rekening hebt’, antwoord ik steevast. Je weet immers nooit wat het leven je nog brengt en wie je tegenkomt.

Woorden liegen niet

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x