Gezond verstand #13: De prijs van een compliment

Geschreven door Kurt Frederickx, een energieke, vlotte, veertiger. Vader van twee en gelukkig met zijn vrouwtje Jessi. Kurt is project manager in de entertainment-sector, waar hij de promotie, communicatie en begeleiding verzorgt van de artiesten, concerten, evenementen en merken. In zijn vrije tijd vind je hem achter de draaitafels en verzorgt hij presentaties.

Het duurt nog even voor we de genomineerden kennen voor 'het woord van het jaar', maar 'afstand' is voor mij een kanshebber. Ook 'afstand houden' en 'afstandelijk' komen als varianten in aanmerking. Ik heb er alle begrip voor dat we in corona-tijden 1,5 meter afstand moeten houden en dat we onze levensbubbel verkleinen. Daar waar we vroeger de gewoonte hadden om iemand een hand of zoen te geven, een stap voorwaarts te zetten als we te ver uit elkaar stonden, heeft het coronavirus plaatsgemaakt voor 'afstand'. 

We zetten 'stappen achteruit', voor onze eigen veiligheid en gezondheid. Dat snap ik, alleen mogen we niet in de val trappen dat we als mens ook afstandelijker gaan worden. Mensen hebben nu eenmaal nood aan affectie, knuffels, aanmoedigingen en menselijke warmte, de enige medicijnen die onze huidhonger kunnen stillen. Ik schrik ervan hoe snel mensen zich aanpassen aan nieuwe situaties, hoe ze creatief omgaan met regels en zichzelf heruitvinden. Rekening houdend met de regels rond de volksgezondheid, vind ik dat we ook op zoek moeten gaan naar nieuwe manieren om elkaar te begroeten of minstens duidelijk te maken 'dat we elkaar graag zien'. 

(lees verder onder de foto)


Een elleboogknikje is leuk, maar misschien kan het nog beter. Misschien moeten we meer en vaker durven zeggen (en schrijven) dat we elkaar missen of waarderen. Ik ben er zeker van dat als we dat gaan doen in ons taalgebruik, onze berichten en social media posts, het woord 'afstand' en alle afgeleiden geen kans krijgen om 'woord van het jaar' te worden. Laten we minstens proberen om ons verbaal vocabularium warmer te maken, de positieve begroetingen en oprechte waarderingen voor elkaar duidelijker te accentueren en royaler te worden met complimenten. Dat kost ons geen cent. Dat vraagt alleen maar wat moed. 

Laten we samen gaan voor een warmere wereld. Bij deze krijgen jullie van mij alvast een oprechte, virtuele knuffel! 


Woorden liegen niet

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x