Gezond verstand #12: Bij twijfel, niets doen

Als je twijfelt over iets, doe het dan niet. Ik kreeg dit advies van een vriend die regelmatig een pint kwam drinken in cafĂ© Hemingway, waar ik lang geleden DJ was. Hij moet gedacht hebben: Piet is niet geduldig en ook niet voorzichtig, dus strooi ik hem wat wijsheid toe. Niet dat ik er veel mee heb gedaan. Mijn impulsiviteit haalt het meestal van mijn gezond verstand. Maar ik heb zijn woorden wel verwerkt in mijn thriller Poker, waar het wordt aangehaald in de Latijnse orakels van inspecteur Luc Bonnart: in dubio abstine.   

Wijze doktoors uit het Romeinse Rijk wisten het al veel langer. Bij twijfel over de aard van medische klachten, is het beter om even te wachten dan meteen het scalpel ter hand te nemen en te beginnen snijden. Kwestie van de situatie niet erger te maken dan ze al is. Primum non nocere. In de eerste plaats niet schaden. Ook in ons rechtssysteem is dit principe nog altijd van toepassing. Twijfelt een jury over de schuld van de verdachte, dan wordt aangeraden hem of haar vrij te spreken. 


Ik heb 'bij twijfel, niets doen' naar waarde leren schatten, door het niet naar waarde te schatten. Zo had ik beter niets gedaan, toen ik als twaalfjarige herhaaldelijk werd uitgedaagd door een rotjoch dat me op de speelplaats voortdurend beledigde. Ik twijfelde, maar plots werd het me te veel en ging ik het gevecht aan. Ik kreeg twee rake patatten tegen mijn kaak en dacht: Damn. Die kan vechten.

Als achtjarige knaap had ik beter niets gedaan, toen ik twijfelde om in het meer van Bobbejaanland vijftig meter heen-en-terug te zwemmen. Ik deed het toch, raakte vermoeid, kreeg water binnen, ging een eerste keer onder, kwam weer boven, spartelde wild tegen, kreeg opnieuw water binnen, ging een tweede keer onder, om op het nippertje te worden gered door mijn broer, waarop we samen totaal uitgeput op de oever strandden. 

Bij twijfel niets doen, is geen slecht advies als je het leven zonder al te veel kleerscheuren door wilt komen en je er niet al te vroeg je kop bij wilt neerleggen. Geen raad die je dagelijks op het minste geringste moet toepassen, wanneer je bijvoorbeeld twijfelt of je spaghetti zou maken dan wel een biefstuk zou braden. Wie in dat geval herhaaldelijk niets doet, verhongert. 


Woorden liegen niet

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x