Gezond verstand #10: Amstaff

Staffords zijn pitbulls. Honden die speciaal worden gefokt, een kruising van rassen, om bepaalde eigenschappen in de verf te zetten. Atletische bouw, bijtkracht en agressie. Pitbulls bijten tot hun prooi er bij neervalt. Eén op vijf overleeft hun aanval niet. Pitbulls pronken ook op plaats 1 in het aantal bijtincidenten, gevolgd door Rottweilers en Duitse herders. Laat het ons zacht uitdrukken: 't zijn geen koorknaapjes. 

Niettemin menen vele stafford-baasjes dat hun viervoeters ontzettend lief zijn voor kinderen en zeker niet agressief. Soit, geen enkele hond verdient het om te worden gestigmatiseerd als bloeddorstig monster. Maar stel dat je een leuke, betrouwbare gezinshond zoekt, moet je dan de aankoop van een pitbull überhaupt wel overwegen? 


Onze Poolse poetsvrouw kon het altijd goed vinden met onze bruine labrador Elton. Op een dag liet ze me weten dat ook zij een hond ging kopen als speeltje voor de kids. 'Welk ras?' vroeg ik. Ze antwoordde: 'Amstaff.' American stafford, dus. Ik suggereerde een labrador of golden retriever. Iets pluiziger. Maar haar man wou per sé een stafford, liet ze weten. Geen half jaar later zat hun Amstaff te verkommeren in het asiel. 

Dat is vooral jammer voor het dier zelf. Een stafford is wat het is: een goeie waker, een trouwe metgezel die met veel plezier zijn tanden in de kont van een inbreker zal zetten. En hij zál ook wel lief zijn voor jouw kinderen, die deel uitmaken van zijn roedel. Toch zegt mijn gezond verstand: wanneer je een hond in huis wil halen als schattig speelkameraadje, ben je beter af met eentje die niks liever doet dan spelen, rennen, zwemmen. 

Dat inzicht borrelde in me op tijdens een wandeling met Elton en mijn tweejarig dochtertje. We kruisten een koppel dat een furieus blaffende stafford aangelijnd in bedwang probeerde te houden. Stress, angst, milde paniek. Niet alleen bij ons, maar vooral bij het koppel zélf. Ik zette er stevig de pas in, terwijl ik de vrouw tot haar man hoorde schreeuwen: 'Hebt ge hem?!! Ja maar, hébt 't ge hem?!!!' 

Zoveel ongemak voor een doodgewone passage van een andere hond. Dan denk ik: 'doe dit je hond niet aan, doe dit je medemens niet aan, maar vooral: doe dit jezelf niet aan.' Hondjes genoeg - vrolijke kwispelstaarten - die in het asiel wachten op een nieuw baasje. 


Woorden liegen niet

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x