De verdwijning van Madeleine McCann, deel 4: wat is er dan gebeurd?

De verdwijning van Madeleine McCann, deel 4: wat is er dan gebeurd?

De 48 vragen

Ik kan me niet met 100% zekerheid uitspreken over de schuld van Kate en Gerry McCann in de verdwijning van hun dochtertje Maddie. Mijn analyse is hypothetisch. Maar er zijn een aantal elementen die heel wat vragen oproepen. Waarom lieten ze de terrasdeur van het appartement open op de avond van de vermeende ontvoering? Waarom gingen ze Maddie niet zoeken toen ze vermist was? Waarom werkten ze niet mee aan de Netflix-documentaire? En waarom antwoordden ze niet op de 48 vragen die de Portugese politie hen wilde stellen? 

Misschien omdat Gonçalo Amaral, de Portugese inspecteur die het onderzoek naar Maddies verdwijning leidde, hen al snel in het vizier kreeg als mogelijke arguido's (verdachten). Ik stel me echter de vraag of ik dezelfde reactie zou vertonen, als ik onterecht van een misdrijf werd beschuldigd. Zou ik zeggen: "De hoogste boom in, Gonçalo, ik doe niet meer mee aan deze farce!" Of zou ik de 48 vragen beantwoorden, in de hoop mijn onschuld aan te tonen?  

Eddie en Keela

Dat de McCanns er het zwijgen toe deden en ook een test met de leugendetector weigerden, hielp hun zaak vanzelfsprekend niet vooruit. En in alle eerlijkheid: de aantijgingen van de speurders aan het adres van Kate en Gerry waren niet bepaald uit de lucht gegrepen. Hun verklaringen waren onvolledig en soms tegenstrijdig. Hun gedrag week af van het gedrag dat ouders van vermiste kinderen normaal vertonen. Maar vooral: twee snuffelhonden, gespecialiseerd in het detecteren van lijk- en bloedgeur, zetten hen met de rug tegen de muur.

 


Eddie en Keela, zo heetten de honden, vonden niet alleen bezwarende sporen in het appartement van de McCanns (in de kast en achter de sofa), maar ook in de huurauto van het Britse echtpaar. Dat is onomstotelijk bewijs dat er een lijk (of lijkje) in de kast, achter de sofa en in de huurauto heeft gelegen. Eddie en Keela hebben geen verborgen agenda. Wanneer ze de geur opsnuiven die hen is ingeprent, blaffen ze voor een positieve match. Ze staan gekend als wereldtop. 

Een van de 48 vragen die de politie aan Kate en Gerry wilde voorleggen, luidde: "Heb je gezocht in de kleerkast van de master bedroom?" Een andere: "Waarom was er geknoeid met het gordijn bij de sofa? Is er iemand achter de sofa gegaan?" Het mag duidelijk zijn dat in deze fase van het onderzoek niet alleen de hondjes bloed hadden geroken, maar ook de speurders. Dit is het moment waarop elke advocaat de McCanns zou adviseren om niks meer te verklaren. En zo geschiedde ook. 

Wat is er dan gebeurd? 

Het bewijs dat snuffelhonden Eddie en Keela aanleverden, is overtuigend. Met een aan de zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, is Madeleine in het appartement van de McCanns gestorven. Is ze van de sofa gevallen en heeft ze een dodelijke smak gemaakt? Best mogelijk. Maar als het gewoon een noodlottig ongeluk was, dan hadden Kate en Gerry simpelweg een ambulance gebeld. Dan zou een wetsdokter na een autopsie tot de conclusie zijn gekomen dat de ouders niks aan te wrijven viel. 

De kans is daarom reëel dat Kate en Gerry niet helemaal vrijuit gingen bij Maddies "ongeluk". Dat ze mogelijk zouden worden aangeklaagd voor nalatigheid, verwaarlozing en zelfs kindermisbruik. Dat verklaart ook waarom Kate op de persconferentie benadrukte dat zij en Gerry "heel verantwoordelijke ouders" zijn. Om de aandacht weg te leiden van het feit dat ze niet verantwoordelijk met Maddie waren omgesprongen. 

Zo wordt geopperd dat Kate en Gerry hun kinderen geregeld slaapmiddelen toedienden om ongestoord te kunnen genieten van een zorgeloze avond met hun vrienden. En dat het plots - wellicht vóór 3 mei - grondig fout is gelopen. De gevolgen 

Mocht blijken dat Kate en Gerry hun kinderen hadden verdoofd, met de dood tot gevolg, dan zou hen niet zomaar "nalatigheid" worden verweten. Dan zouden ze worden aangeklaagd voor onvrijwillige doodslag. Dan zouden ze niet alleen hun vrijheid verliezen, maar ook het hoederecht over hun twee andere kinderen. Hun carrière als dokter/cardioloog zou al helemaal voorbij zijn. 

Het mogelijke motief komt nu bovendrijven. Kate en Gerry wilden hun straf ontlopen. Heel cru gesteld: Madeleine was toch dood. Voor haar maakte het geen verschil meer uit of Kate en Gerry nu de waarheid vertelden (met alle juridische gevolgen vandien), dan wel een leugen opdisten om niet als daders, maar als slachtoffers te worden neergezet. 

Keuze snel gemaakt, niet? Wat zou jij doen? 

Besloten Kate en Gerry om Maddies lijkje te doen verdwijnen? Lag het een tijdlang in de kast van hun slaapkamer, alvorens ze het ergens in de Algarve gingen begraven? Beraamden ze daarna een plan om Maddies verdwijning te doen uitschijnen als een ontvoering? 

"They've taken her! They've taken her!"


De verdwijning van Madeleine McCann, deel 4: wat is er dan gebeurd?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x