De parachutemoord, deel 6: 'Wie anders dan Babs?'

De parachutemoord, deel 6: 'Wie anders dan Babs?'

Bewijs

'Els Clottemans niet schuldig!!! Geen bewijzen, geen schuld' is een groep op Facebook die 776 leden telt. In maart 2011 doorkruisten zo'n 250 betogers het centrum van Ternat onder het motto 'geen bewijs, geen schuld'. Praat ik op een feestje over de zaak Clottemans, dan is er altijd iemand die opwerpt dat Babs (Clottemans) is veroordeeld "zonder bewijs". Haar advocaat Vic Van Aelst hamerde in de pers zo hard op dat gebrek aan bewijs, dat de mensen ervan doordrongen zijn dat Babs nooit een eerlijk proces heeft gekregen. 

Ik heb me altijd afgevraagd wat een "sluitend bewijs" dan is. Als mijn buurman beweert dat hij me 's nachts een voorbijganger heeft zien neerknallen, dan is dat een getuigenis, maar geen bewijs. Mijn buurman heeft misschien een goeie reden om mij de gevangenis in te praten. Is DNA op de plaats délict een onomstotelijk bewijs? Ook niet. Want ik kan vijf minuten vóór de moord ook op de plek van de misdaad zijn geweest. Of iemand kan er mijn DNA doelbewust hebben achtergelaten, om mij te framen, zoals dat heet. Het beste bewijs is een bekentenis van de verdachte. En dan nog. 

Tunnelvisie

Maar ik ga er ook niet flauw over doen. Natuurlijk schaadt het ontbreken van DNA op de parachute de geloofwaardigheid van Clottemans' veroordeling. Uiteraard helpt het niet dat Babs bij hoog en bij laag blijft zweren dat ze "het" niet heeft gedaan. De publieke opinie schaart zich daarbij - gedeeltelijk dan toch - aan haar zijde. Want ook al is de lijst met indirect bewijs tegen Babs quasi eindeloos, ze kan zich altijd verschuilen achter dat ene zinnetje: "Geen bewijs, geen schuld." Dat deed ze ook gretig toen ze geïnterviewd werd voor Telefacts (een video die helaas werd verwijderd): 

Haar woorden: "Ze hebben geen bewijs. Ze gaan gewoon willen aantonen van kijk, Els Clottemans past binnen het profiel." 

Hiermee verdenkt ze de politie van tunnelvisie. Die waren overtuigd van haar schuld, met andere woorden, hielden geen rekening met andere verdachten, enkel en alleen omdat Babs binnen het profiel van de mogelijke dader paste. Babs profileert zich hier als een slachtoffer, handig inspelend op het onrechtvaardigheidsgevoel van kijkend Vlaanderen. Steeds de woorden van haar advocaat herhalend: ze hebben geen bewijs. 

Sterk argument?

Nu moeten we ons afvragen of dit een bewijs van onschuld is. 'Ze hebben geen bewijs' betekent zoveel als 'ze kunnen het niet bewijzen'. Dat voelt vreemd aan voor iemand die claimt dat ze onschuldig is. Beeld je in dat jij onterecht wordt verdacht van diefstal. Je familie en vrienden willen weten wat er van waar is. Hoe snel zul je de woorden 'ze hebben geen bewijs' in de mond nemen? 

Voor iemand die onschuldig is, is het feit dat de politie geen bewijs heeft, niet meer dan logisch. Natuurlijk hebben ze geen bewijs, want je hebt het niet gedaan! 'Ze hebben geen bewijs' komt dan ook over als: 'Ik heb het gedaan, maar ze kunnen het niet bewijzen.'

Schuld vs onschuld

Iemand die onschuldig is, wil zijn onschuld aantonen. Alles draait rond onschuld. De eerste zin van Babs, 'Ik kan niet zeggen wie dat 't gedaan heeft', focust op de schuld. Ze corrigeert echter snel en voegt eraan toe: 'Ik kan alleen zeggen: ik heb "het" niet gedaan.' Dit draait dan weer rond onschuld. Maar het is een zwakke ontkenning. Babs zegt namelijk niet dat ze Els niet heeft gedood. Ze zegt dat ze "het" niet heeft gedaan. Met bovendien een duidelijke knik (ja) bij het uitspreken van 'niet gedaan'. Klein detail hoor. 

Maar goed, stel dat Babs toch onschuldig is, dan heeft ze misschien andere pogingen ondernomen om haar onschuld te bewijzen? Zou ze - als onschuldige - niet staan springen om een test met de leugendetector te ondergaan? Ja, toch?Nee

Babs weigerde de test. Marcel Somers en Jan De Wilde, het vriendje van Babs/Els en de man van Els Van Doren, deden de test wél en slaagden met vlag en wimpel. Dat weerhield Babs er niet van om de twee ervan te beschuldigen de moord (misschien) te hebben gepleegd. Mist spuiten, heet zoiets. Verwarring zaaien in de geest van de mensen. Alles om de aandacht van haar schuld weg te leiden. 

Oh ja, Babs heeft ook de dochter van Els Van Doren ervan beschuldigd de sabotage (misschien) te hebben gepleegd. En Babs heeft ook geopperd dat Els misschien zelfmoord heeft gepleegd. Alsof Els dacht: ik ga uit een vliegmachien springen en mij doelbewust laten neerstorten, maar om te vermijden dat ik me bedenk tijdens de vlucht, ga ik op voorhand een paar riemen in mijn parachute doorsnijden. Op de video van haar laatste, fatale vrije val, is te zien hoe Els uit alle macht probeert om haar valscherm open te rukken. 

Wie anders dan Babs? 

Ik denk dat niemand deze vraag kan beantwoorden. En zeker Babs niet. 

Laten we dan maar afronden met haar laatste woorden uit het filmpje: 'Ik ga niet opdraaien voor iets dat ik niet heb gedaan.'

Naar mijn gevoel zit ze ook niet in de cel voor iets dat ze niet heeft gedaan.   

Ik loop mee in een volgende optocht door het centrum van Ternat, áls Babs aan de leugendetector gaat. Mijn spandoek houd ik al klaar: "Eindelijk gerechtigheid voor de familie van Els Van Doren". 


De parachutemoord, deel 6: 'Wie anders dan Babs?'

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x