De moord op Ingrid Caeckaert, epiloog: Carnaval in Heist

De moord op Ingrid Caeckaert, epiloog: Carnaval in Heist

De blog van de familie

In een week tijd heb ik geprobeerd om een puzzel van duizend stukjes te leggen, gebaseerd op één blog van de familie Caeckaert. Op een avond belandde ik haast bij toeval op hun site. Voor het eerst las ik hun verslag van wie hun dochter was, wat er op de dag van de moord was gebeurd, wie er naar hun gevoel niks mee te maken had en welke sporen de politie had onderzocht. Ik zag het als een leuke test om mijn opleiding tot statement analist - bij FBI-expert Peter Hyatt - toe te passen op wat ik te lezen kreeg. 

Ik stelde meteen vraagtekens bij de hypothese 'dat Ingrid de dader persoonlijk moest hebben gekend en dat het een passionele moord betrof'. Mensen staren zich graag blind op die 62 messteken, maar los hiervan wijst weinig in de richting van een passioneel drama. Er zijn zelfs voldoende redenen om aan te nemen dat het dat niet was. Ik sluit niet uit dat er liefde in het spel was, maar ik ga niet mee in het idee van de afgewezen minnaar die, kapot van verdriet, zijn grote liefde afslacht. Daarvoor was de reactie van de dader net ná de moord (deel 1) te koel en beredeneerd. 

Mijn analyse - die zich op het kruispunt bevindt van criminologie, psychologie en linguïstiek - richtte zich vervolgens op twee andere mogelijkheden: betrapte Ingrid een inbreker op heterdaad? (deel 2) of viel ze ten prooi aan een psychopaat? (deel 3). Ik sloot ze allebei uit, op basis van de feiten die je bij dergelijke daders zou verwachten en de feiten die werden vastgesteld op de plaats délict. Het kwam niet overeen. 

200 km/u

Ik elimineerde de mogelijkheden aan een sneltempo, hier en daar kort-door-de-bocht, omdat we 10 maanden voor de verjaring van de feiten wel moeten inzoomen op een laatste, ultieme piste. Na de uitsluiting van een passioneel drama, de betrapte inbreker en de psychopaat, schetste ik een beeld van wie Ingrid was (deel 4). Twee kenmerken sprongen daarbij in het oog. Haar torenhoge ambitie als jonge vastgoedmakelaar. Maar vooral haar sterke verlangen om haar immo-zaken 'correct' af te handelen. Ze profileerde zich als zuiver-op-de-graat. Dit was erg belangrijk voor haar. Zo belangrijk dat we het misschien zelfs konden linken aan het motief achter de moord. 

Ingrid had in de weken voor haar dood aan haar ouders gezegd dat ze iets te weten was gekomen in haar sector dat het daglicht niet mocht zien. Dat ze het daar moeilijk mee had. En dat ze soms vreesde voor haar leven. Ik opperde dat Ingrid met dit geheim naar buiten wilde komen, wat haar onvermijdelijk in de gevarenzone bracht. Mensen die het niet zo nauw namen met de regels, zagen haar plots als een bedreiging, een obstakel dat uit de weg moest worden geruimd. Deze vrienden/kennissen/zakelijke contacten beseften dat ze de klus niet zelf konden klaren en schakelden een veredelde huurmoordenaar in. Die maakte er - naar verwachting - een puinhoop van, maar wist wel ongezien te ontkomen (deel 5).  


Ingrid Caeckaert


Toch past de puzzel niet  

Of nog niet helemaal. Er wringt iets. Er klopt iets niet. Nog één vreemd detail dat ons iets wil vertellen. Als Ingrid zich bedreigd voelde en bang was, waarom wilde ze dan per sé rondbazuinen wat niemand mocht weten? Elk weldenkend mens zou toch meteen afstand nemen van onfrisse praktijken en beweren dat ze er niet mee naar buiten zou komen? Waarom koppelde Ingrid er zich niet gewoon van los? 

Ik heb lang getobd over het antwoord en ook nu is dit - voor alle duidelijkheid - hypothetisch (en dus niet per sé de waarheid). 

Dat Ingrid de waarheid wilde vertellen, omdat ze zelf zo extreem correct en eerlijk was, houdt onvoldoende steek. Als we dat geloven, verklaren we haar heilig. Ze had ook haar kleine kantjes, net zoals iedereen die heeft. Wie mateloos ambitieus is, zoals Ingrid dat was, wil misschien te snel vooruit. Misschien kon ze zich niet loskoppelen van de louche zaken, omdat ze er zich zélf (ongewild) aan had vastgeketend, in een poging grotere stappen te zetten met haar zaak.

Misschien is ze gevallen voor gladde praatjes uit de mond van kennissen, collega's of vrienden in de sector. Voor financiële beloftes die te mooi leken om waar te zijn. In dat geval is ze met geld over de brug gekomen en heeft ze zakelijk geïnvesteerd, om daarna tot het besef te komen dat alles daadwerkelijk te mooi was om waar te zijn, dat het niet deugde. En toen zat ze vast. 

Schouderdiep in drijfzand

Ingrids imago van 'zuiver-op-de-graat' komt in het gedrang, omdat haar foute investering makkelijk tegen haar kan worden gebruikt. Als deze hypothese klopt, dan is het aannemelijk dat ze - tevergeefs - haar geld zal hebben teruggeëist, in een poging niet te worden geassocieerd met charlatans. Maar Ingrid heeft ook iets om mee terug te slaan. Ze dreigt ermee alles openbaar te maken en legt een bom onder de plannen van de 'foefelaars'. 

Dit is het ogenblik waarop Ingrid zich bang en bedreigd voelt. Maar ze praat met niemand over het web van intriges waarin ze verzeild is geraakt, omdat ze niet wil dat dit een eigen leven gaat leiden. Zij is te goedgelovig geweest, ze wil haar fout dan ook zelf rechtzetten. Wellicht houdt ze vast aan haar standpunt, haar dreigement. Mijn geld niet terug en ik stap morgen naar de politie. Haar belagers schakelen een versnelling hoger en beramen het plan van de huurmoord. 

Haai in de baai

Als mijn stelling klopt, dan is Ingrid ten prooi gevallen aan een oplichter, een narcistische en charismatische fraudeur uit het immo-wereldje, die Ingrid een wortel voor de neus heeft gehangen. Die de dagen aftelt tot de verjaring van de feiten, in de hoop geen negenentwintig, maar dértig jaar onder de radar te blijven. 

Vermomd als een vriendelijke dolfijn, maar in hart en nieren een haai. 

Niet voor niets is Heist het dorp van carnaval. 

Maar vergeet het feest van maskers en misleiding. 

Spreek! Ga voor gerechtigheid. 


De moord op Ingrid Caeckaert, epiloog: Carnaval in Heist

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x