De Marollenmoord, deel 1: overal bloed

Overal bloed

Zondag 17 juni 2007. Om 12u30 's middags komt Cristina Perret-Ricardo samen met haar man de stoffen ophalen die ze een paar dagen eerder bestelde in de stoffenwinkel ‘Extrêmes Tissus’, in het hart van de Brusselse Marollen. De winkel is open, zoals elke zondag op dat uur. Toeristen verdringen zich in de smalle straatjes rond de Hoogstraat, en ook in de Capucijnenstraat, waar de zaak van de familie Storme gelegen is.

De winkelbel rinkelt wanneer het echtpaar Perret-Ricardo over de drempel stapt. Maar er komt niemand opdagen om hen te helpen. Op haar gsm tikt de vrouw het nummer van de winkel in. De telefoon op de toonbank rinkelt. Maar nog altijd komt er niemand. In het bureautje achter de toonbank doet de echtgenoot van Cristina Perret dan de akelige ontdekking. Daar ligt, badend in het bloed, het lichaam van de uitbaatster Caroline Van Oost.

Om 12u50 ontdekt een toegesnelde patrouille van de Brusselse politie in een kamertje achterin het magazijn nog twee andere lichamen. François-Xavier Storme en zijn dochter Caroline, die ook wel liefdevol ‘Carlouchka’ wordt genoemd. Overal rond de lichamen ligt bloed. Op het eerste gezicht is er geen enkel spoor van enig gevecht te zien. Alleen Carlouchka zou zich verweerd hebben. Het doosje met geld in het bureau is onaangeroerd gebleven. Zelfs het dure Breitling-horloge van François-Xavier Storme wordt ter plekke teruggevonden. Roofmoord lijkt dus uitgesloten.  

Maar de moordenaar is wel degelijk als een razende tekeer gegaan. Carlouchka werd afgemaakt met 44 messteken in haar bovenlichaam, dat door de moordenaar ook werd ontbloot. Haar vader kreeg 24 steken in hart en hals, moeder Caroline 33. De wetsdokter noteert het sec in zijn verslag: de messteken werden toegebracht met hele grote kracht, vooral in het hoofd en de borst. Hij gaat er van uit dat de moorden de avond voordien werden gepleegd. In werkelijkheid gebeurde het rond de middag. De beelden van bewakingscamera's leveren niets op.

Het perfecte gezin

De politie staat voor een raadsel. Een banale, uit de hand gelopen overval lijkt hen van meet af aan zo goed als uitgesloten. Niet alleen is er niets van waarde verdwenen uit de winkel, het extreme geweld waarmee de familie Storme vermoord werd, lijkt eerder te komen van iemand die een diepe haat koesterde tegenover de slachtoffers dan van gewone overvallers die uit waren op geld.

Maar wie kon de familie Storme zo diep haten? Alle getuigen zijn het erover eens: François-Xavier Storme en zijn echtgenote Caroline Van Oost hadden geen vijanden. Ze vormden al vierentwintig jaar lang het perfecte koppel. Op 18 juni 2007, de dag na de ontdekking van de lichamen, zouden ze hun vijfentwintigste huwelijksverjaardag vieren.

Carlouchka Storme (21) was de ideale dochter, een studente bio-ingenieur aan de ULB die met de glimlach goede resultaten haalde. Zoon Leopold, de enige overlevende van het drama, was een iets minder succesvol student, maar hij was – volgens iedereen die hem kende – een lieve, welopgevoede jongen, met tientallen vrienden en een vast vriendinnetje, Axelle. Leopold bewonderde naar verluidt zijn ouders en aanbad zijn zus. Zelfs de lastige puberteit leek volledig aan hem te zijn voorbijgegaan.

De familie Storme benaderde volgens tientallen getuigen het ideaal van het perfecte gezin. Een van hen drukte het zo uit: ‘Ik heb zelden een gezin gezien waar de liefde tussen de vier leden zo tastbaar was.’

Financieel lagen de zaken iets delicater, maar ook daar leek geen motief voor de moord te vinden. Vader François-Xavier Storme was een telg uit een rijke familie koffiebranders. Toen de kinderen nog klein waren, woonde hij met zijn gezin in een grote villa met zwembad in de buurt van Doornik.

Maar nadat de firma failliet was gegaan, trok de familie Storme naar Brussel om daar een minder rijkelijk leven te gaan leiden. De stoffenzaak was geen succes, maar zelfs dat leidde niet tot onoverkomelijke problemen. Dankzij hun erfenis kon de familie nog altijd vrij riant leven. Buiten hun winkel in de Marollen en het appartement waar ze woonden op de Brusselse Zavel, had de familie ook nog een appartement in De Panne. Daar brachten ze heel veel weekends en vakanties door.

Zoon Leopold Storme was in De Panne op het moment dat zijn ouders vermoord werden. Hij bereidde er in alle rust zijn examens aan het Solvay-instituut voor.

Tenminste, zo leek het.

Goeie nacht

Vincent Storme, de broer van François-Xavier en de peter van Leopold, wacht op 17 juni zijn petekind samen met de politie op om 18u07 in het Brusselse Centraal Station. Leopold komt met de trein terug van De Panne. In het politiekantoor vertellen de speurders aan hem het verschrikkelijke nieuws over de dood van zijn ouders en zus. De agenten noteren in hun verslag: ‘Tranen stroomden over zijn wangen. Zijn gezicht bleef onbewogen.’

Leopold Storme maakt zichzelf bijna meteen verdacht. Hij laat weten dat hij op zaterdag 16 juni ‘s avonds (de dag van de moorden, dus) verschillende keren naar zijn vader en zus heeft gebeld, maar dat hij hen niet kon bereiken. In de mailbox van zijn vaders telefoon laat Leopold op zaterdagavond 16 juni, om exact 23u17, de volgende boodschap achter.

'Hallo papa. Ik ben het, Leopold. Ik wou u gewoon zeggen dat alles hier aan zee in orde is, behalve dan het weer, dat barslecht is. Ik ben naar Westende gegaan en daarna ben ik teruggekomen. ‘t Is eigenlijk om te horen hoe jullie het stellen, om te horen hoe het thuis gaat. Je kan me dus terugbellen wanneer je wilt, geen probleem. Dikke kussen, papa. Goeie nacht.'

Later die avond volgt een tweede boodschap naar zijn zus, Carlouchka.

Ik nodig je uit om de woorden van Leopold een aantal keren te lezen en jezelf de vraag te stellen wat we daaruit kunnen afleiden. Wat probeert Leopold hier te doen? Komt hij oprecht over of eerder misleidend? Belt hij omdat hij gewoon wil weten hoe het met zijn ouders en zus gaat, of is er misschien een andere reden? Kan dit ons iets meer vertellen over de relatie tussen Leopold en zijn vader?

Zijn eigen woorden zullen ons naar de waarheid leiden...


Woorden liegen nooit

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x